2012. november 23., péntek

Áfa változások 2013 - Számlázási Változások 2013-tól

2013-tól az alábbiak szerint változnak a számla tartalmi kellékei: 
  • 2 millió Ft adóösszeget elérő vagy meghaladó számlánál a vevő adószámát szerepeltetni kell
  • Pénzforgalmi adózásnál az erre a tényre történő utalást "pénzforgalmi adózás" felirattal kell jelölni a számlán 
  • A fordított adózást ("fordított adózás"), a különbözet szerinti adózást ("különbözet szerinti adózás használt ingóságra") és az önszámlázás tényét (értékesítő helyett a vevő-befogadó állítja ki a számlát) jelölni kell a számlán. 
 A közösségi mentes értékesítésnél az időszaki elszámolás során le kell zárni a hónapot, az elszámolási időszak 1 hónapnál nem lehet hosszabb. A közösségi mentes értékesítés előlege nem számla kibocsátási alap.

Jó tipp behavazódás ellen


Kedves Olvasóm/Ügyfelem vagy épp mindkettő!

Te is be vagy havazva?

Belegondoltál már, hogy alig 
4 hét múlva itt a karácsony?

Nekem sem tűnt fel addig, amíg egy kedves üzleti partnerem és barátom, Ancsa, fel nem hívta rá a figyelmemet. 

Bevallom, bepánikoltam.

  • Milyen jó lenne - mondtam neki -, ha idén karácsonykor többet tudnánk foglalkozni azzal, amiről a Karácsony igazán szól... ez pedig a szeretet. Bárcsak a lehető legtöbb időt tölthetnénk szeretteink körében, nyugalomban, meghitt hangulatban.
Több időt tölthetnénk a megfelelő ajándékok kiválasztásával és kevesebbet az értük való rohangálással.

  • Van egy ötletem. – felelte mosolyogva Ancsa, akinek valahogy mindig van egy ötlete. Sőt, meg is valósítja szinte mindet. Hozzáteszem, mások ötleteinek megvalósításában is segít, például az enyémekben.
Mindenki rohan.
Te is, én is. Hideg van, dugó van, túlóra van.Túl sok mindenhez és mindenkihez kell alkalmazkodnunk. 
  • Figyelj, Lívia, mit szólnál hozzá, ha a székedből levezényelhetnéd az ajándékvásárlást? Vagy a céges ajándékok beszerzését? Ki sem kell mozdulnod a jó meleg kuckódból...
  • Tetszene nagyon! – mondtam.
  • Szerintem nem csak Neked. És én már a megoldást is tudom! – folytatta Ancsa lelkesen. - A probléma megoldására alkottuk meg a madewithlove.hu webáruházban karácsonyi csomagjaikat.  Sőt, lefaragtunk a kiszállítás árából is, hogy segítsünk Neked és szeretteidnek abban, hogy szép   karácsonyotok legyen. 
  • Tetszene nagyon! – mondtam. 

Nem tagadom, ujjongtam. Ancsa feldobta az egyébként nem túl jó napom. Rögtön kattintottam is a madewithlove.hu webshopra és kiválasztottam az ajándékokat.

Könnyű volt jó ajándékokat találni, mert sok tippet kaptam a webáruházban.

Ajándéktippek rendetleneknek, gyöngymániásoknak, horoszkóp szerint, stb.

Nem mondhatom meg, hogy mik voltak a nyerő ajándékok, mert a családom és a barátaim is olvassák a blogomat, de annyit szívesen elárulok,milyen akciós ajánlatokra érdemes "rárepülni".


Ez az őrült nőszemély még bon-bont, mézeskalácsot és egyéb nyalánkságot is rak a tartókba, ha erre van igény, és azt mondja, a cégek viszik a kis csomagokat, mint a cukrot. Megadom a számát, úgy gyorsabb, szerintem! :) +36302517437. Hivatkozz rám!

Alább találsz ízelítőt a madewithlove.hu ajándékötleteit és csomagajánlatait illetően.

Nyugodt Karácsonyi Készülődést kívánok! :)

Lívia



És akkor most a hivatalos szöveg, az illendőség kedvéért.

Pósa Lívia vagyok, az Ön cégének könyvelési és bérszámfejtési szakértője.

Szeretném mindenképpen a figyelmébe ajánlani egy kedves ismerősöm és ügyfelem webshopját, a madewithlove.hu-t, mely magánszemélyként és cégként is megoldást nyújthat mindenkinek a közelgő ünnepek alkalmából.

A cégvezetővel évek óta üzleti és baráti kapcsolatban állok, sok cégem és ismerősöm is igénybe vette már, az ő általa kínált lehetőségeket.

Mivel a visszajelzések rendkívül pozitívak voltak, ezért bátran merem ajánlani az általa kínált termékeket illetve szolgáltatásokat minden ügyfelemnek és barátomnak.

Én mindenkinek csak javasolhatom, hogy bátran ismerkedjenek meg a céggel, az általuk üzemeltetett webshoppal, a kínált áruk széles választékával. A cég egyedi igényeket is kielégít, függetlenül az interneten megjelenő kínálattól.

Számomra is rendkívül fontos, hogy a MI munkánkkal is elégedett legyen mindenki, ezért én is igyekszem olyan plusz lehetőségeket és szolgáltatásokat megismertetni az ügyfeleimmel, amiket már mások kipróbáltak és működnek.

Tisztelettel:

Pósa Lívia

2012. november 22., csütörtök

Áfa változások 2013 - A Pénzforgalmi Elszámolás

Jelenleg is van pénzforgalmi szemléletű elszámolás az egyszeres könyvelésnél (pl. egyéni vállalkozó). A jelenlegi pénzforgalmi elszámolás csak az értékesítés áfájára vonatkozik. A halasztás a 45. napon lejár, vagyis a 45. nap után következő időszak áfa bevallásába már be kell állítani a fizetendő áfát függetlenül attól, hogy a számla ellenértéke befolyt-e vagy sem.

Az új pénzforgalmi elszámolás választáson alapul (196. § A-G pontja) 
  • Alanya: adott év január 1-én érvényben levő kis- és középvállalkozásokra vonatkozó törvény alapján kisvállalkozónak minősülő, belföldön letelepedett adóalany, aki ellen nincs csőd vagy felszámolási eljárás, valamint nem alanyi adómentes státuszú. 
  • Feltétel: az értékesítés adó nélküli ellenértéke a tárgy év előtti évben nem, valamint a tárgy évben várhatóan nem éri el a 125 millió Ft-ot. A 125 millió Ft-ba nem számít bele a tárgyi eszközök, immateriális jószágok értékesítésének bevétele, a 85. § szerinti mentes ügyletek, valamint a 86. § 1. bekezdés a-g pontjaiban felsorolt tevékenységek bevétele, ha nem kiegészítő tevékenységként végzik 
Abban az esetben, ha pénzforgalmi elszámolás szerint adózok, a vevőm sem igényelheti vissza az általam kiállított számla áfáját, csak abban az esetben ha a számla ellenértékét kifizette. 

Kivételek: 
  • 10. § a pontja szerint felsoroltakra nem érvényes, úgymint részletre vétel, zárt végű pénzügyi lízing. Ezekben az esetekben a birtokba adás napjával a teljes áfát be kell fizetni, valamint vissza is lehet igényelni. 
  • 89. § adómentes közösségi értékesítés 
  • Különleges eljárással megállapított adó (használt ingóságok értékesítése, utazás szervezésre vonatkozó árrés szerinti adózás, kompenzációs feláras értékesítés) 
  • Fordított áfás értékesítés 
  • Import, EU-n belüli értékesítés 
Abban az esetben ha a pénzforgalmi szemléletű áfa elszámolást választjuk, akkor az értékesítés áfáját csak akkor kell bevallani és befizetni, ha a vevő kifizeti a számlát. Viszont a beszerzés áfáját sem tudjuk levonásba helyezni, csak abban az esetben, ha kifizetjük a szállítónak a számla értékét. Ilyen esetben a számlán fel kell tüntetni, hogy "pénzforgalmi elszámolás szerint adózik". 
Abban az esetben, ha az eladó a számlán ezt a szöveget nem tünteti fel, ez később nem módosítható. Ez azt jelenti, hogy aki pénzforgalmi elszámolást választotta, de ezt a tényt a számlán nem jelölte, arra a számlára vonatkozóan nem alkalmazhatja a pénzforgalmi elszámolást, vagyis be kell fizetnie az adót abban az esetben is, ha a vevő még nem fizette ki. 

Abban az esetben, ha a vevő soha nem fizeti ki a számla ellenértékét, van néhány eset amikor az áfát nekünk mégis be kell fizetnünk az államnak: 
  • Alanyi adómentességet választunk, a választás előtti utolsó bevallásban 
  • Csőd, felszámolási eljárás vagy végelszámolás esetén a tevékenységet lezáró bevallásban 
  • Szüneteltetés esetén a szüneteltetés előtti utolsó bevallásban 
  • Jogutód nélküli megszűnés esetén az utolsó bevallásban 
 A pénzforgalmi adózást adóévre választjuk, de a következő adóévben csak akkor kell bejelenteni, ha el akarunk ettől térni.

2012. november 21., szerda

Áfa változások 2013 - A Tételes ÁFA-bevallás

2013-tól minden 2 millió Ft vagy afeletti áfa összegű számláról tételes nyilatkozattételt kell adnia a vállalkozásoknak a rájuk irányadó áfa gyakoriság szerint.

1. Eladó nyilatkozattétele (Art. 31.B § 2. bekezdés) 
  • adatszolgáltatási kötelezettség: ha a belföldi nyilvántartásba vett áfa alanyra áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 2 millió Ft-ot. Abban az időszakban adja be a bevallást, amikor az adófizetési kötelezettsége keletkezik 
  • a nyilatkozatot számlánként teszi meg az alábbi adatokkal: vevő adószáma, számlaszám, teljesítés időpontja, adóalap és az áthárított áfa összege 
  • a nyilatkozat az áfa bevallás gyakoriságával megegyezik 
  • az EVA alany évente egyszer, az EVA bevallásában nyilatkozik (azért nyilatkozik, mert a számláiban felszámít áfát, még ha ő maga nem is vallja azt be) 

2. Vevő nyilatkozattétele 
  • az áthárított áfa összegéről nyilatkozik, amikor meghaladja a 2 millió Ft-ot a felszámított áfa. 
  • a nyilatkozatot abban az időszakban teszi meg, amikor a levonható adót beállítja a bevallásába 
  • számlánként nyilatkozik az alábbi adatokról: eladó adószáma, számlaszám, teljesítés időpontja, adóalap és a felszámított áfa összege 

 3. Csoportos adóalanyoknál
  • acsoport maga nem adóképes, de külön adószámmal rendelkezik és áfa alany 
  • itt a csoport összes tagjának számláit kell figyelni, és a nyilatkozattételi kötelezettséget az alapján megállapítani 
  • a csoport azonosítóját kell a nyilatkozatban feltüntetni, nem pedig a tagokét külön-külön 
Abban az esetben ha ugyanabban az időszakban ugyanazon adóalanytól több számlám van, de külön-külön egyik számlán sem éri a LEVONHATÓ adó összege a 2 millió Ft-ot, de összevontan igen, akkor erről nem tételesen, hanem összevontan kell adatot szerepeltetni a nyilatkozatban. Fontos, hogy a levonható adó kell, hogy elérje az értékhatárt, mert abban az esetben ha valamilyen ok miatt nem vontam, vagy nem vonhattam le a felszámított adót, akkor a nyilatkozatban nem kell szerepeltetni.

Abban az esetben, ha ugyanazon adóalanytól ugyanabban az időszakban több számla kerül elszámolásra, és:
  • Van olyan számla amiben az áthárított adó legalább 2 millió Ft, erről tételes nyilatkozattételre kötelezett 
  • Egyéb számláit az összevont nyilatkozatban szerepelteti, amiben a 2 millió Ft áfa tartalmú számlát már nem szerepelteti 
Az összevont adatszolgáltatás eladói oldalon nincs, csak a vevői oldalon.

4. Számla módosítása 
- annál, aki módosítja a számlát: 
  • Az eredeti számla adó tartalma elérte a 2 millió Ft-ot, akkor a módosításról is adatot kell szolgáltatni 
  • Az eredeti számla adó tartalma nem érte el a 2 millió Ft-ot, de a módosítás után eléri, ebben az esetben már adatot kell szolgáltatni 
  • Mindkét esetben fel kell tüntetni az eredeti számlát és a módosító számlát (számlákat) is a nyilatkozatban. 
  • Abban az esetben ha a módosítás a teljesítés időpontját módosítja, a hibás időszakból kivesszük és bevalljuk a helyes időpontban 
  • Abban az esetben ha a módosítás a fizetendő adó csökkenését eredményezi, nem kell az eredeti teljesítés időszakát önellenőrizni (77-78. §) 
  • Egyéb esetben önellenőrizni kell és az önellenőrzésben kell nyilatkozni is 
  • Abban az esetben ha a módosítással a 2 milliós értékhatár alá csökken az adó összege, akkor is adatot kell szolgáltatni az eredeti és a módosított számláról is 

- annál, aki kapja a módosított számlát: 
  • Ebben az esetben is szerepeltetni kell mind az eredeti mind a módosított számlát 
  • Abban az esetben ha eredetileg nem érte el a 2 millió Ft-os összeget az adó, de a módosítással eléri, mind az eredeti mind a módosító számlát is fel kell tüntetni 
  • Nyilatkozik a számla sorszámáról az adóalapra és az áthárított áfára gyakorolt hatásáról 
Pl. februári bevallásban volt egy számla, amelyikben az adó értéke elérte a 2 millió Ft-ot. A módosítással már nem éri el, akkor a számla kibocsátás napja, de legalább a számla kibocsátását követő hónap 15-e a korrekció időpontja. Ekkor kell elszámolni és az adott időszak bevallásába betenni. (Art 31.B § 5. bekezdés)

Pénzforgalmi elszámolásnál abban az időszakban kell a nyilatkozatot megtenni, amikor az első fizetési kötelezettség keletkezik. Ebben az esetben a számla teljes összegéről kell a nyilatkozatnak készülnie.

 Az előlegről kiállított számla: 
  • Ha az adó eléri a 2 millió Ft-ot, nyilatkozni kell 
  • Ha nem éri el az adó a 2 millió Ft-ot, de a teljes számla eléri majd, akkor nem az előleg kibocsátásának idejében, hanem a végszámla időpontjában kell nyilatkozni. 

2012. november 13., kedd

Hogyan vásárolhat vagy újíthat fel ingatlant, minimális kezdő tőke befizetésével?

Manapság nem egyszerű forrást találni az ingatlanfejlesztésre. Szeretnék Önnek tájékoztatást adni egy olyan lehetőségről, aminek segítségével minimális kezdő tőke befizetésével megvalósíthatja terveit. 

Ez a lehetőség nem csak magánszemélyek, hanem cégek számára is adott, ezért tartom fontosnak tájékoztatni erről kis- és középvállalkozó olvasóimat. 

Talán hallott már arról, hogy elindult Magyarországon a FREN rendszer (Future Real Estate Network), ami egy olyan ingatlanrendszer, amely eddig sehol el nem érhető rugalmas megoldást ad szinte minden ingatlannal kapcsolatos problémára, legyen az vásárlás, vagy a meglévő ingatlan teherként megjelenő hitel kiváltása. Mindezt úgy, hogy újabb hitelt nem kell felvennie. 

Az eddig ismert megoldásokkal szemben a FREN ingatlanrendszere valódi megoldást ad az ingatlanproblémák VÉGLEGES megoldásához, kockázatok, kötelezettségek és korlátok nélkül

A Future Real Estate Network Ltd nem pénzügyi vállalkozás, nem végez hitelezést, és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat sem kínál, hanem pont ellenkezőleg: arra jött létre, hogy meg tudj szabadulni a költséges hitelektől, és felépüljön egy hosszú távú biztonságot garantáló fizetőképességed. Ez a FREN rendszer lényege! 

Az alábbi linken megtalálja a FREN-től kapott videót, ahol bővebb tájékoztatást kaphat.

Ez a videó a Future Real Estate Network Ltd hivatalos bemutató videója, amely jelen nyilatkozat változtatás nélküli megjelenítésével engedélyezett tartalomnak minősül. A részletek a cég hivatalos weboldalán ismerhetőek meg: https://www.fren-system.co.uk. Jelen oldal nem a Future Real Estate Network oldala! 

Ha Ön a bővebb, szöveges ismertetőre is kíváncsi, írjon nekem a posalivia.piroska@upcmail.hu címre és elküldöm Önnek. 

Ha máris regisztrálni szeretne, ezen a személyes ajánlói linken megteheti: https://www.fren-system.co.uk/let.php?id=4631996.

2012. november 11., vasárnap

A kisvállalati adó választására vonatkozó előírások


A Magyar Közlöny 2012/136.(X.15.) számában kihirdetett, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 16. §-a értelmében a törvényben felsorolt alanyi kör (egyéni cég, kkt., bt., kft., zrt., szövetkezet és lakásszövetkezet, erdőbirtokossági társulat, végrehajtó iroda, ügyvédi iroda és közjegyzői iroda, szabadalmi ügyvivői iroda, a külföldi vállalkozó illetve a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy) akként dönthet, hogy a vállalkozási tevékenysége alapján keletkező adó- és más közteherviselési kötelezettségét 2013-tólkisvállalati adó alanyaként teljesíti.

Az alábbi tájékoztató röviden foglalja össze a kisvállalati adó legfontosabb szabályait.

Bejelentkezési szabályok
A kisvállalati adóalanyiság a választás állami adóhatósághoz történő bejelentését követő naptári év első napjával (legkorábban 2013. január 1-jével) jön létre, amely bejelentést legkorábban az adóévet megelőző év december 1-jétőllegkésőbb az adóévet megelőző év december 20-áig lehet megtenni kizárólag elektronikus úton a ’T203KV számú nyomtatványon. A határidő jogvesztő. A nyomtatványvárhatóan 2012. december 1-jétől lesz elérhető az állami adóhatóság honlapján.

A bejelentkezés feltétele, hogy annak napján az adózó végrehajtható adótartozása ne haladja meg az 1 millió forintot.

Az adózói bejelentkezés a bejelentést követő naptári év január 15-éig a ’T203KV nyomtatványon – szintén elektronikus úton – visszavonható azzal, hogy a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának szintén nincs helye.

A kisvállalati adózás választásának feltételei
A fentiekben megjelölt adózói kör akkor jogosult a kisvállalati adózás alkalmazására, ha
a) az adózó átlagos statisztikai állományi létszáma az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg a 25 főt;
b) az adózó adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétele várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot, 12 hónapnál rövidebb adóév esetén az 500 millió forint időarányos részét;
c) az adóévet megelőző két naptári évben az adózó adószámát az állami adóhatóság jogerősen nem törölte vagy függesztette fel;
d) az üzleti év mérlegforduló napja december 31.;
e) az adózó adóévet megelőző adóévéről készítendő beszámolójában a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot.

Lényeges, hogy az átlagos statisztikai állományi létszám és a bevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozások átlagos állományi létszámát és a bevételét együttesen, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján kell figyelembe venni [Katv. 16. § (2) bekezdés].

A kisvállalati adó alapja és mértéke; a kisvállalati adó által kiváltott adónemek
A kisvállalati adó alapja az adózó pénzforgalmi szemléletű eredményének (a pénzeszközök számviteli beszámolóban kimutatott tárgy üzleti évi összege, csökkentve a pénzeszközök tárgyévet megelőző üzleti évben kimutatott összegével, és korrigálva a Katv. 20. § (4)-(14) bekezdése szerinti tételekkel) és a személyi jellegű kifizetéseinek – személyi jellegű ráfordítások, amelyek a Tbj. szerint járulékalapot képeznek – együttes összegeAz adóalap nem lehet kevesebb, mint a személyi jellegű kifizetések összege (minimum kisvállalati adóalap).

Katv. 20. § (4)-(14) bekezdéseiben említett adóalap-módosító tételek egy része a pénzeszközök mozgásához kapcsolódik. Azon tranzakciók, amelyek a vállalkozás pénzeszközeit külső forrásból növelik (például hitel vagy kölcsön felvétele, osztalék megszerzése, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír eladása), adóalap-csökkentő tételnek minősülnek; ezzel szemben a vállalkozás pénzeszközeiből „kifelé” áramló bizonyos pénzmozgások (pl. hitel vagy kölcsön nyújtása, osztalék kifizetése) növelik az adózás előtti eredményt.

A kisvállalati adó alanya a Katv. 20. § (9)-(12) bekezdései alapján veszteségelhatárolásra jogosult.
A kisvállalati adó mértéke az adó alapjának 16 százaléka.

kisvállalati adó alanya mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adó nem mentesít azonban az általános forgalmi adó, illetve például az osztalékhoz kapcsolódó közterhek (személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás) megfizetése alól.

Az adóelőleg-megállapítás szabályai
Az adóalany adóelőleg-megállapításra (bevallásra és megfizetésre) kötelezett, amelyet annak függvényébenhavonta, illetve negyedévente kell teljesítenie, hogy a Katv. szerinti adófizetési kötelezettsége az adóévet megelőző adóévben az 1 millió forintot meghaladta-e, vagy sem. Amennyiben igen, az adóelőleget havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12-éig vallja be és fizeti meg (ellenkező esetben a tárgynegyedévet követő hónap 12-éig).

Az adóalanyiság első évében annak vizsgálata szükséges, hogy az adóévet megelőző évben a bevétele meghaladta-e a 100 millió forintot.

Az adóelőleg alapját az adóalaphoz hasonlóan kell megállapítani; a pénzeszközök – adóelőleg-megállapítási időszakban realizált – változásával, illetve az adóelőleg-megállapítási időszakbanTbj. szerint járulékalapot képező összes jövedelem összegével, továbbá az adóelőleg-megállapítási időszakban kifizetett adóelőleg, osztalék, osztalékelőleg nagyságával egyezik meg. Az adóelőleg összege az adóelőleg-alap 16 százaléka. Az adózó választása esetén az adóelőleg alapját módosítani lehet a Katv. 20. § (4)-(14) bekezdésekben foglalt valamennyi korrekciós tétellel.

Függetlenül attól, hogy az adózó az adóelőleget melyik szabály alapján állapítja meg, annak összege legalább az adóelőleg-megállapítási időszakban fizetendő, Tbj. szerint járulékalapot képező összes jövedelem 16 százaléka (minimum kisvállalati adóelőleg).

Adóbevallás és adóbefizetés szabályai
Az adóalany a kisvállalati adót 2013. adóévben a 13KIVA bevalláson vallja be, melynek benyújtási határideje az adóévet követő év május 31-e.
Az adóévre megállapított adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetni, illetve a visszajáró adót szintén ezen időponttól lehet visszaigényelni.