2016. február 26., péntek

IFRS (A kezdetek)



2016. január 1-től a magyar adó-és számviteli törvények nagymértékben az IFRS bevezetésével és alkalmazásával összefüggésben módosultak.
Érdemes néhány gondolatban megismernünk az IFRS-t, hisz egyre nagyobb szerepet fog betölteni az elkövetkező években a magyar cégek és ezzel együtt a magyar könyvelők és könyvvizsgálók életében is.

Az IFRS (International Financial Reporting Standards) elvi alapú, megközelítésű számviteli standardok, értelmezések és keretelvek, melyet a Nemzetközi Számviteli Standard Testület bocsát ki.

Az IFRS-ek – összefoglaló kifejezésként – magukban foglalják az alábbiakat:
  • Keretelvek
  • Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, röviden: IFRS-ek   
  • Felállított Értelmező Bizottság Értelmezései, röviden: SIC-ek
  • a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Értelmezési Bizottság Értelmezései, röviden: IFRIC-ek
Az IFRS-eket világszerte alkalmazzák. Az Európai Unióban 2005-től kötelező azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a hitelviszonyt vagy tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírjait a tőzsdére bevezették.
Az USA-ban az IFRS-ek nincsenek kötelezően előírva, de a tőzsdén jegyzett cégeknél 2008 óta elfogadják az US GAAP szerint összeállított beszámoló helyett az IFRS szabályai szerint összeállított, összevont (konszolidált) beszámolót is.

Az IFRS-ek, ellentétben a magyar számviteli szabályokkal, inkább elvi megközelítést alkalmaznak, nem konkrét, speciális szabályokat. Jellemző rá a pénzügyi szemlélet és mindenképpen előnyt élvez a befektető központú információk szolgáltatása.

Az IFRS-re való áttérés hatásai:
·        nem lesz kettős számviteli nyilvántartás, de szükséges lesz egyéb nyilvántartások vezetése és közzététel (pl. tőkemegfelelés)
·        nincs kötelező számlatükör
·        az IFRS alkalmazást kiegészítő szabályozásokat a számviteli törvényben szabályozzák
·        az IFRS alkalmazása nem változtat a bizonylatolás, könyvvezetés, könyvvizsgálat, letétbehelyezés és közzététel szabályain
·        adó vagy adóelőleg kerül meghatározásra az áttérést követő időszakra és szükséges az áttérési különbözet adózása is
·        könyvvizsgálói igazolás szükséges az áttéréshez, melyet legalább 90 nappal az áttérés előtt kell elkészíteni. 

Lehetséges könyvvizsgálói jelentés minta:



Magyarországon az alábbiak szerint tervezik az IFRS bevezetését

1.     Tőzsdén jegyzett cégeknél: már 2015. január 1-től van lehetőség tisztán az IFRS szerint könyvelni, viszont 2017. január 1-től ezeknek a cégeknek kötelező lesz. Ezek a társaságok az összevont (konszolidált) beszámolójukat már most az IFRS-ek szerint készítik el.

2.     Biztosító társaságok, egyéb pénzintézetek: 2016. január 1-től van lehetőségük az IFRS-ek szerinti könyvvezetésre

3.     Hitelintézetek: 2016. január 1-től van lehetőségük az IFRS-ek szerinti könyvvezetésre, viszont ezek a társaságok 2017. január 1-től kötelezően e szerint készítik majd a beszámolójukat

4.     Bizonyos nagyságrend feletti cégek (az ajánlat szerint a könyvvizsgálati kötelezettség értékhatárait vennék figyelembe): 2016. január 1-től van lehetőségük az IFRS-ek alapján készíteni a beszámolójukat



2016. február 11., csütörtök

SZÁMVITELI SZABÁLYZAT AKCIÓ



Önt több százezer Ft-ra büntethetik, ha nincsenek aktualizált számviteli szabályzatai 

2016. január 1-től több ponton, JELENTŐS változásokon esett át a számviteli törvény. Az elkövetkező években igyekeznek a törvényalkotók az új IFRS (nemzetközi standard) szabályokat beiktatni a magyar törvényekbe is. A számviteli törvény idei változása az első lépés az IFRS-re való felkészülésben és jogharmonizációban. Működő cégeknek a változásokat 90 napon belül (március 31-ig) át kell vezetni a szabályzatokon. Ez a kötelezettség Önt, mint a cég képviselőjét terheli. Gyakorló könyvelőként az a tapasztalatom, hogy erre a kötelezettségre nagyon kevés képviselő van felkészülve.
2016-ban lényegében új számviteli szabályzatokat kell írni, ezért kérem, olvassák el figyelmesen a következő rendkívüli ajánlatunkat.


Ha nincs rá ideje, mi véglegesen levesszük a válláról a szabályzatkészítés és folyamatos frissítés gondját!

  1. Elkészíthetjük cégre adaptált szabályzatait. 
  2. Minden évben gondoskodunk azok karbantartásáról. Önnek csak hatályba kell léptetnie és nyugodtan várhat bármilyen ellenőrzést. 
Tapasztalataim szerint sok cégnek sajnos egyáltalán nincsenek szabályzatai, hiszen ezek megírása sok időt és energiát emészt fel, ráadásul a szám szerint 7 szabályzatnak meg kell felelnie a törvényi előírásoknak is. 

Számos ponton el lehet csúszni és szert tenni a nem csekély bírságra, mivel 7, a számviteli törvénynek megfelelő, kötelező számviteli szabályzatot kell létrehozni. 
  1. Számviteli politika 
  2. Értékelési szabályzat 
  3. Számlarend 
  4. Pénzkezelési szabályzat 
  5. Leltározási szabályzat 
  6. Selejtezési szabályzat 
  7. Bizonylati rend 

Ha a hét kötelező szabályzatból csak egy is hiányzik, az Ön vállalkozása büntetést kaphat. Hát, ez a rossz hír. 

Hiszi vagy sem, van egy jó hírem is! :) 
A jó hír az, hogy megrendelőim számára kedvezményes áron elkészítem mind a hét szabályzatot. Sokat törtem a fejem, hogy olyan megoldás szülessen, ami mind Önöknek, mind nekem kedvező, és a következőt találtam ki: 

7 db kötelező számviteli szabályzat, vállalkozásra szabva 


eredeti ár 
kedvezményes ár
kedvezmény mértéke 
- nyomtatva, könyv formátumban
40.000 Ft
35.000 Ft
12,5 %
- elektronikus úton elküldve
35.000 Ft
28.000 Ft
20 %

Az árak nettó árak, az ÁFA mértéke 27 %.




Amennyiben Ön szeretné, hogy kötelező szabályzataiba ne lehessen belekötni és szeretné elkerülni a pénzbírságot, vagy egyéb súlyos büntetést, jelentkezzen az akcióra a posalivia.piroska@upcmail.hu címen!!


Jelentkezési határidő: 2016. március 06-a éjfél!